fbpx

Hvordan laves Glas fusing produkter?

Vi får tit spørgsmål om, hvordan vi fremstiller vores produkter med glas fusing  Så på denne side kan du finde en kort beskrivelse af de vigtigste steps i vores glasproduktion.

Håndrullede glasplader

Glas fusing processen starter med indfarvet glas i forskellige farver. Glasset er vores råmateriale, som vi køber i 1/1 eller 1/2 plader. Pladerne er håndrullet og indfarvet fra fabrikantens side.

Håndrullet glasplade

Den lille glarmester

Første step mod et færdigt glasprodukt er at vi skærer glasset ud i passende geometriske former, som så skal danne mønsteret i det aktuelle design. Det foregår ved, at man ridser glasset med en glasskærer og herefter brækker glasset langs skærerillen med en bræktang. Det er faktisk samme metode, som en glarmester bruger, når han skal skære en glasplade til en bestemt form.

Opvask

Når alle glasdelene til et glasprodukt er skåret ud, skal de vaskes. Det foregår typisk i en opvaskebalje med en opvaskebørste og almindelig sulfosæbe. Formålet er at få støv og især skæreolie af, så glasset er helt rent inden brænding.

Glas fusing

Vi smelter glasset sammen i vores glasovn og denne process kaldes glas fusing. Glasset lægges i mønster på ovnplader i ovnen, og herefter lukkes ovnen og sættes igang. Glasset skal opvarmes langsomt til ca. 800 grader og også afkøles langsomt til stuetemperatur før ovnen kan åbnes igen. En brænding tager typisk lidt mere end 24 timer. Efter brændingen har man en flad glasplade med det sammensmeltede mønster, vi havde planlagt – eller i hvert fald noget, der er tæt på. Glasset har sit eget liv, og det kan tit være svært at vide, præcis, hvordan glasset vælger at smelte sammen. Men det er også det, der gør det supersjovt og spændende at fuse glas. På billedet ses vores røde julehjerter.

Slumping

Hvis vi skal lave fade, lysestager, eller andre ikke-flade produkter, skal der en til brænding til, før vi er færdige. Det flade glas lægges på en form, som stilles i ovenen, og så kører vi endnu en brænding på ca. 24 timer, hvor glasset igen varmes op til ca. 800 grader.

Huller

Til nogle produkter har vi brug for at lave huller i glasset – for eksemple til ophæng eller til et urværks visere. Vi “borer” huller i glasset med en søjleboremaskine og nogle diamantbor. I virkeligheden sliber man sig igennem glasset, så det er en lidt langsommelig process.

Fotos af Liv Thale Rasmussen